skok na glavno vsebino izjava o dostopnosti

dežurna služba: 041 600 735

Trdota vode

Trdota vode je naravna lastnost pitne vode in se med posameznimi vodovodnimi sistemi razlikuje, ker se voda črpa iz različnih vrtin. V pitni vodi so raztopljene različne snovi, katerih količina in vrsta je odvisna od področja – vrste vode in od kemične sestave podlage. Samo trdoto povzročajo raztopljene mineralne snovi, ki vodi dajejo okus, predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita ter kalcijev sulfat (sadra), ki jih voda raztaplja na poti do vodnih zajetij. Voda iz vrtin je načeloma bolj trda od površinske vode. Zaradi prehajanja iz površinskih virov na podzemni vir teče na pipah pri uporabnikih bolj trda voda. Prednost podzemne vode je v manjši prisotnosti bakterij in v času padavin bistveno manj kali.

Slaba stran trde vode je v tem, da se pri segrevanju apnenčaste obloge odlagajo na grelnih kotlih, vodovodnih ceveh, na grelcih gospodinjskih aparatov in tako povečujejo porabo energije. Trda voda povečuje tudi porabo mila in sredstev za pranje perila ter pomivanje posode.

Trdoto vode najpogosteje merimo v nemških trdotnih stopinjah (°N). Eno nemško trdotno stopinjo ima voda, ki vsebuje 1 mg CaO na 100 ml vode (100 mg CaO = 178,47 mg CaCO3).

Lestvica trdote vode

 • do 7 °dH: mehka voda
 • od 7 do 15 °dH: srednje trda voda
 • od 15 do 21 °dH: trda voda
 • nad 21 °dH: zelo trda voda

Mehčanje vode je potrebno v posebnih primerih, ko potrebujemo mehkejšo ali popolnoma demineralizirano vodo, na primer za ogrevalne sisteme, zahtevnejše klimatske naprave in za razne profesionalne gospodinjske aparate (avtomate za pripravo napitkov ipd.).

Pred uporabo strojev (pralni, pomivalni) ne pozabite prebrati in upoštevati navodil za nastavitev mehčalnika vode.

Mehčanje vode:

 • s prekuhavanjem,
 • s pralno sodo,
 • z ionskimi izmenjevalci (Ca2+ ione zamenjajo z Na+),
 • z magneti, ki onemogočajo nalaganje vodnega kamna ipd.

Na slovenskem trgu pa obstaja nekaj primerov tehnologij, ki nekoliko zmanjšujejo težave pri izločanju vodnega kamna. Opozarjamo, da jih ne rešujejo povsem in vodnega kamna ne odstranjujejo, ampak deloma povzročajo, da se izloči v obliki kristalne strukture, ki se površin oprijema v manjšem obsegu. Zavedati se moramo, da od rešitev ne smemo pričakovati preveč. To so metode, ki ne vplivajo na kemijsko strukturo in ne zahtevajo posegov v vodovodni sistem.

V JKP Dravograd ostajamo na stališču, da je kakršnakoli priprava vode zahteven proces, ki sicer lahko rešuje problematiko, a vzporedno prinaša v proces oskrbe s pitno vodo dodatna tveganja, ki se jim je treba izogniti, če je le mogoče. Iz tega razloga priprava pitne vode s tehnološkimi postopki (npr. z uporabo polifosfatov), ki bi zmanjševali koncentracijo kationov (npr. kalcija in magnezija), a vzporedno poviševali koncentracijo enovalentnih kationov (npr. natrija), ni postopek, primeren za pripravo pitne vode v javnih vodovodnih sistemih.

Pri uporabi polifosfatov koncentracija enovalentnih ionov v razmerah, ki so v skladu z določbami zakonodaje, naraste z nivoja mg/L tudi do  100 mg/L ali več. Z vidika oskrbe s pitno vodo za občutljive uporabnike z zdravstvenimi težavami, ki zahtevajo kar najnižjo koncentracijo natrija v prehrani, lahko to predstavlja oviro.

Glede na naša trenutna vedenja, je to odsvetovan postopek, če ne prepovedan. Tudi nova Direktiva o pitni vodi narekuje kaj najnižjo stopnjo tovrstne priprave pitne vode, prav z namenom, da so tveganja pri oskrbi s pitno vodo kar najnižja.

REZULTATI skupne trdote na vodnih virih vodovodnega sistema Dravograd – Črneče dne 06.04.2022:

 1. Pitna voda Črpališče Črneče; 18,0 °N
 2. Pitna voda Goriški Vrh - surova voda Ravnjak =3,9 °N
 3. Pitna voda - Matavunder =5,9 °N
 4. Pitna voda - Ojstrica novo =1,8 °N
 5. Pitna voda - Ojstrica staro  =2,9 °N

Rezultati vzorcev iz dne 07.04.2022:

 1. Pitna voda - HP Dobrova =18,8 °N
 2. Pitna voda - OŠ Dravograd   =3,3 °N
 3. Pitna voda - OŠ Črneče   =6,1 °N
 4. Pitna voda - OŠ Šentjanž   =15,3 °N
 5. Pitna voda - Vrtec Dravograd - Robindvor  =4,7 °N

 

Kako očistimo vodni kamen z naravnimi sredstvi?

Alkoholni kis (nearomatiziran), ki ga sicer uporabljamo za vlaganje živil, dobro raztaplja vodni kamen.

Pripravimo si pršilko z mešanico vode in kisa v razmerju 0,5 l vode in 0,5 dcl kisa in poškropimo umivalnike in pipe. Nato jih obrišemo s krpo in odstranimo vodni kamen. Če se ga je nabralo več, uporabimo samo kis. Manjše obloge vodnega kamna na pipah lahko očistimo tudi s citronko ali limono.

Vodni kamen na mrežicah na pipah in prhah

Če je voda trša, se mrežice hitro zamašijo. Treba jih je odviti in čez noč namočiti v kisu. Naslednje jutro bodo kot nove, voda pa ne bo več škropila naokoli.

Vodni kamen v kotličkih

Tudi v straniščnih kotličkih vodni kamen, ki se sčasoma nabere, otežuje njihovo delovanje. Od časa do časa nalijte v kotliček kis in pustite delovati nekaj ur. Če imate doma malo komunalno čistilno napravo (MKČN), s kisom ne smete pretiravati, saj bo to poslabšalo njeno delovanje.

Vodni kamen v grelnikih vode

V grelnik vode zlijemo kis (do minimalne količine) in zavremo. Pustimo stati nekaj časa, nato pred ponovno uporabo še enkrat zavremo vodo in zlijemo. Grelnike lahko očistimo tudi tako, da v vodo stresemo citronko in zavremo.

Naša spletna stran uporablja piškotke za uspešno delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam